Βελουτέ σούπα λαχανικών

Healthy Κατά του food waste Lunch/dinner Εύκολο Low fat

Μπορείς να φτιάξεις την αγαπημένη σου σούπα με ό,τι λαχανικά έχουν ξεμείνει στο ψυγείο σου. Χρειάζεσαι ένα στοιχείο λίγο πικάντικο, όπως είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα ραπανάκια και το σχοινόπρασο, κάτι πιο γλυκό, όπως είναι η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα, η πατάτα και το καρότο και κάτι δροσερό για το σερβίρισμα, όπως είναι το γιαούρτι ή το cream cheese. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει, εμείς σου δείχνουμε τον τρόπο! Απόλαυσε τη σούπα σου φρέσκια και ζεστή, με λίγο φρυγανισμένο ψωμί!

Υλικά

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κομμάτια
  • 2 κουτ. Σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου
  • 5 καρότα κομμένα σε κομμάτια
  • 2 γλυκοπατάτες κομμένες σε κομμάτια
  • 2 πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 1 σφηνάκι λευκό κρασί ή αρωματικό ξύδι
  • 3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • Γιαούρτι ή cream cheese για το σερβίρισμα
  • Flakes μπούκοβου για το σερβίρισμα
  • Αλάτι/μαύρο πιπέρι
  • Γλυκιά πάπρικα

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 3-4’ όλα τα λαχανικά μας σε μέτρια φωτιά, μέχρι να βγάλουν λίγο το ζουμί τους και να αχνίσουν καλά, ώστε να αρχίσουν να μαλακώνουν. Σβήνουμε με το κρασί ή το ξύδι και ανακατεύουμε 1’ ακόμα, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Καλύπτουμε τα λαχανικά με 2 λίτρα βραστό νερό και προσθέτουμε αλατοπίπεδο και πάπρικα. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν τα λαχανικά μας μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 30’, ανακατεύοντας συχνά, προσέχοντας μην εξατμιστεί τελείως το νερό. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο ακόμα βραστό νερό, αν κρίνουμε απαραίτητο, και με τη βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ, πολτοποιούμε τα λαχανικά μας, μέχρι να γίνουν βελούδινα. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει η σούπα μας 2-3 βράσεις ακόμα, πριν σερβίρουμε σε μπολ με γιαούρτι/cream cheese στο κέντρο και flakes μπούκοβου στην κορυφή!