Η αξία των βιολογικών προϊόντων

img1.png

Εδώ και αρκετά χρόνια ακούγονται πολλά για την καταναλωτική στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα. Ας δούμε τι οδήγησε σε αυτή και ποια τα οφέλη τους για τον άνθρωπο!

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, η γεωργία είχε σαν σκοπό να θρέψει και να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού της Ευρώπης. Έτσι λοιπόν όλες οι τεχνολογίες στράφηκαν προς μια κατεύθυνση: την αύξηση της παραγωγικότητας με ό,τι αυτή συνεπάγεται (χημικά παράγωγα, ορμόνες, αυτοματισμοί, συνθετικά λιπάσματα κλπ)

Με το πέρασμα των χρόνων οι καταναλωτές αλλά και οι παραγωγοί συνειδητοποίησαν την σπουδαιότητα του περιβάλλοντος και άρχισαν να δημιουργούν νέους τρόπους καλλιέργειας, οδηγώντας στη γνώστη σήμερα ‘βιολογική καλλιέργεια’.

Ως ‘βιολογικά’ ή ‘οργανικά’ χαρακτηρίζονται τα προϊόντα εκείνα που παράγονται χωρίς χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων ή άλλων ορμονών. Αυτή η μορφή βιολογικής παραγωγής – γεωργίας ή κτηνοτροφίας ή ιχθυοκαλλιέργειας – στηρίζεται σε φυσικές και όχι χημικές διεργασίες, αλλά και στην αποφυγή της χρησιμοποίησης χημικών (π.χ. λιπασμάτων, φαρμάκων, ορμονών) ή άλλων προστατευτικών προϊόντων, που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ασθενειών και μικροοργανισμών.

Τα βιολογικά προϊόντα, σε σύγκριση με τα συμβατικά, είναι πολύ πιο υγιεινά γιατί στην καλλιέργεια τους δεν χρησιμοποιήθηκαν ορμόνες, λιπάσματα, βιταμίνες ή αντιβιοτικά, δηλαδή παρεμβάσεις που είναι έξω από τη φύση. Τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει ένα βιολογικό προϊόν μπορούν να προσληφθούν στο ακέραιο, χωρίς την αντίστοιχη πρόσληψη χημικών καταλοίπων. Είναι ασφαλή για την υγεία μας, καθώς δεν έχουν υπολείμματα λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που, πιθανώς, αθροιστικά και στη διάρκεια, να προκαλέσουν σωρεία προβλημάτων υγείας, ιδίως στα παιδιά Επίσης παρουσιάζουν μειωμένη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων, συστατικά των οποίων η αυξημένη πρόσληψη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 70% των νιτρικών ιόντων που προσλαμβάνει ο μέσος καταναλωτής, προέρχεται από τα λαχανικά και σημαντικό ποσοστό από το νερό.

img3.png

Τα προϊόντα που είναι βιολογικής καλλιέργειας είναι ακριβότερα, κάτι που έρχεται να  δικαιολογηθεί από αρκετούς παράγοντες, όπως το ακριβό κόστος παραγωγής, όμως τηρούν σε μεγαλύτερο βαθμό τον όρο της ποιότητας.

Τα βιολογικά προϊόντα, λοιπόν, κατακτούν τους καταναλωτές και κερδίζουν περίοπτη θέση και στα ράφια των καταστημάτων. Η στροφή των Ευρωπαίων καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα, δημιουργεί ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει ιδιαιτερότητες όπως η μεγάλη βιοποικιλότητα, ευνοϊκές κλιματικές και γεωμορφολογικές συνθήκες για παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων, εξαιρετική κατάσταση περιβάλλοντος σε αρκετές περιοχές, περιορισμένη παραγωγή, μικρό μέγεθος εκμεταλλεύσεων και υψηλή αναγνωρισιμότητα τοπικών προϊόντων (νησιά, ορεινές περιοχές κλπ).

Η Edenred, προσανατολιζόμενη εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια στη φιλοσοφία του Ευ Ζην επιλέγει συνιστώσες όπως η ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα υγείας και διατροφής αλλά η ενίσχυση του κινήτρου προς μια τέτοια κατεύθυνση μέσω της παροχής σίτισης Ticket Restaurant®. Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, και η αλυσίδα organic market Βιολογικό Χωριό ανήκει πλέον στο δίκτυο Ticket Restaurant®, προσφέροντας αμέτρητες επιλογές, για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν αυτή την εξαιρετική στροφή, έχοντας ως γνώμονα την βέλτιστη διατροφή με στόχο την μακροημέρευση και την εξυγίανση της ψυχοσωματικής ευεξίας!