Το μέλι και η επίδραση του στον ανθρώπινο οργανισμό

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο αφού συλλέξουν οι μέλισσες, μεταβάλλουν σε ένα πυκνότερο υγρό για την τροφή τους και στη συνέχεια το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, άρωμα και γεύση, το μέλι ανήκει στις τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας καθώς συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

to-meli-kai-h-epidrash-tou-ston-anthrwpino-organismo-1.jpgΗ κατανάλωση μελιού βοηθά μεταξύ άλλων στο να αντιμετωπιστούν προβλήματα υψηλού πυρετού και αλλεργίας. Το μέλι χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση στομαχο-εντερικών παθήσεων, χρόνιων μολυσματικών πληγών και εγκαυμάτων. Λόγω της φύσεως των σακχάρων που έχει, των βακτηριοστατικών ιδιοτήτων, του χαμηλού ph και της μεγάλης του περιεκτικότητας σε οργανικά οξέα, το μέλι ελαττώνει επίσης τον ολικό αριθμό μικροβίων του εντέρου. Επιταχύνει την απορρόφηση του οινοπνεύματος από τον οργανισμό και έχει υποκαταστήσει με επιτυχία την γλυκόζη στα διαλύματα που δίνονται για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας.

Χωρίς αμφιβολία, το μέλι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Μερικές μάλιστα ευεργετικές του επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν ως ένα βαθμό τεκμηριωθεί. Υπάρχουν επίσης επιπλέον αρκετές αναφορές για πρακτικές εφαρμογές του μελιού σε εξασθενημένους οργανισμούς, σε παιδιά, σε εγκύους, σε αθλητές, σε γέροντες κ.λ.π.

Στην Ελλάδα τα βασικά του είδη είναι το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, το ρεικόμελο, το βαμβακόμελο, της ελάτης, της καστανιάς, των εσπεριδοειδών και του ηλίανθου. Η αξία του ήταν αναγνωρισμένη από την αρχαιότητα. Για τους αρχαίους Έλληνες το μέλι αποτελούσε είδος κατανάλωσης, αλλά και προσφοράς στους θεούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύνοιά τους. Λόγω της πλούσιας χλωρίδας, το ελληνικό μέλι ποιοτικά και γευστικά συγκαταλέγεται στα καλύτερα παγκοσμίως.

Tip: Αν έχετε μέλι που έχει «ζαχαρώσει», μπορείτε πολύ εύκολα να το επαναφέρετε στην αρχική του, ρευστή κατάσταση, τοποθετώντας το βάζο με το μέλι μέσα σε δοχείο με νερό το οποίο ζεσταίνεται, ανακατεύοντας συνεχώς το μέλι για να θερμαίνεται ομοιόμορφα.