Κακάο, οι ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό!

Το κακάο είναι ένας καρπός με ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον οργανισμό. Οι υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίνων, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράστη, εμποδίζουν την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Ιδιαίτερα το οργανικής προέλευσης «μαύρο» κακάο έχει ακόμα περισσότερες θεραπευτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες!

Συγκεκριμένα, το κακάο (1 κούπα) έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί (1 ποτήρι), τριπλάσια από το πράσινο τσάι (1 φλιτζάνι) και πενταπλάσια από το μαύρο τσάι (1 φλιτζάνι)!

Πρόσφατες έρευνες ενισχύουν την άποψη ότι το κακάο προστατεύει από τις θρομβώσεις, καθώς οι πολυφαινόλες που περιέχει ενδέχεται να μειώνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, βασική αιτία της θρόμβωσης.

Επιπλέον το κακάο περιέχει συγκεκριμένες ουσίες οι οποίες προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της υπέρτασης, με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου για καρδιακά ή/και εγκεφαλικά επεισόδια.

Το κακάο σε μορφή μαύρης σοκολάτας περιέχει επίσης την τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προάγει τη σύνθεση της γνωστής σε όλους μας σεροτονίνης, ουσία με σημαντική περιεκτικότητα σε σίδηρο καθώς επίσης και «συνυπεύθυνη» για την ευφορία που μας προκαλεί η κατανάλωση σοκολάτας.

Ένας πολύτιμος καρπός με αναρίθμητα οφέλη, το κακάο παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι η υψηλή του θερμιδική αξία, καθώς η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.