Πώς μπορούμε να αμυνθούμε ενάντια στις λοιμώξεις

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για την υγεία μας όσο ένα ρυθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ικανό να μας προστατεύει από κάθε λογής προβλήματα, από μικρές ακίνδυνες μολύνσεις μέχρι κι από τον καρκίνο. Η κληρονομικότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, αυτό επηρεάζεται και από εξωγενείς παράγοντες όπως η διατροφή. Γι΄ αυτό τον λόγο, οι επιστήμονες άρχισαν να εξετάζουν και να ανακαλύπτουν την εντυπωσιακή όσο και πολυσύνθετη λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένης και της σχέσης του με τη διατροφή.

Τα συμπεράσματα των επιστημονικών ερευνών που έχουν διεξαχθεί κατέληξαν στο ότι η ανοσία του κάθε οργανισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τροφές που καταναλώνει. Συνεπώς, οι τροφές που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλες σημαντικές ουσίες, οι οποίες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνουν την αντοχή μας σε μολύνσεις από ιούς και βακτήρια, αλλά και σε νεοπλασίες των οποίων η ανάπτυξη ευνοείται όταν η λειτουργία των ανοσοποιητικών μηχανισμών είναι έκρυθμη.

 

Πώς όμως επιδρά η διατροφή στο ανοσοποιητικό σύστημα;

Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το έργο των λευκών αιμοσφαιρίων, τους «μαχητές» που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά των λοιμώξεων και του καρκίνου. Σε αυτά συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα ουδετερόφιλα, τα οποία κατατρώγουν τα βακτήρια και τα καρκινικά κύτταρα, τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία περιλαμβάνουν τα λεμφοκύτταρα, τα Β-λεμφοκύτταρα και τα φυσικά κυτταροκτόνα κύτταρα. Τα Β-λεμφοκύτταρα παράγουν σημαντικά αντισώματα που σπεύδουν να εξοντώσουν εισβολείς, όπως ιούς, βακτήρια και καρκινικά κύτταρα. Τα λεμφοκύτταρα κατευθύνουν αρκετές από τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και παράγουν δύο χημικές ουσίες, την ιντερφερόνη και την ιντερλευκίνη και παίζουν καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και του καρκίνου. Τα φυσικά κυτταροκτόνα κύτταρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της άμυνας του οργανισμού και της ανάπτυξης του καρκίνου. Επίσης, εξουδετερώνουν τα καρκινικά κύτταρα, καθώς κι εκείνα που έχουν προσβληθεί από κάποιον ιό.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι διάφορες τροφές, όσο και μεμονωμένα συστατικά τους, βοηθούν στον έλεγχο της συγκέντρωσης των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα κι επηρεάζουν τη δραστικότητά τους. Επομένως, η ισορροπημένη διατροφή ενεργοποιεί τη φυσική μας άμυνα κι ενισχύει τη λειτουργία της!

 

Συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό Πηγές στα τρόφιμα
Πρωτεΐνες Κρέας, Πουλερικά, Ψάρια, Θαλασσινά, Αυγά, Όσπρια, Πρωτεΐνη Σόγιας
Ψευδάργυρος Στρείδια, Σουσάμι, Μοσχάρι, Καβούρι, Κοτόπουλο, Καρύδια, Σαρδέλες, Φιστίκια, Όσπρια, Δημητριακά Ολικής Άλεσης
Σελήνιο Καρύδια Βραζιλίας, Οστρακοειδή, Ψάρια, Ηλιόσπορος, Χαβιάρι, Θαλασσινά
Χαλκός Θαλασσινά, Ξηροί Καρποί, Ηλιόσποροι, Φακές, Μανιτάρια, Φυστικοβούτυρο
Βιταμίνη A Γάλα, Τυρί, Σολομός, Γαρίδες, Μπαρμπούνια, Αυγό, Γλυκοπατάτα, Κολοκύθα, Κολοκυθόσποροι, Καρότα, Πεπόνι
Βιταμίνη D Λιπαρά ψάρια, Κρόκος αυγού, Συκώτι, Ιχθυέλαια
Βιταμίνη E Ελαιόλαδο, Σησαμέλαιο, Λινέλαιο, Σπόροι, Αμύγδαλα, Φιστίκια, Καρύδια
Βιταμίνη C Εσπεριδοειδή, Ακτινίδιο, Φράουλες, Μπρόκολο, Ντομάτες, Πιπεριές, Λάχανο
Προβιοτικά Ελληνικό γιαούρτι σε πήλινο δοχείο, Κεφίρ, Αριάνι, Ξινόγαλα, Μαγιά, Τουρσί λαχανικών
Φυτοχημικές ουσίες Πράσινο τσάι, Ρόδι, Κουρκουμάς, Κανέλα, Σκόρδο, Σταφύλια, Βατόμουρα, Σταφίδες

 

Διατροφικές συστάσεις για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού:

 

Μειώστε/ Αποφύγετε Αυξήστε
Ζάχαρη Πλήρη και ανεπεξέργαστα δημητριακά
Επεξεργασμένους υδατάνθρακες Λαχανικά
Καφεΐνη Φρούτα
Αλκοόλ Ξηρούς καρπούς και σπόρους στη νωπή και ακατέργαστη μορφή τους
Τρανς λιπαρά/Υδρογονωμένα λίπη Νερό υψηλής καθαρότητας
Αλλεργιογόνα  στα τρόφιμα Προϊόντα ζύμωσης γάλακτος (π.χ. γιαούρτι, ξινόγαλο, άπαχα τυριά)

 

Φυσικά, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού παράλληλα με τη διατροφή, συνιστάται και επαρκής κατανάλωση νερού, διαχείριση του άγχους, φυσική δραστηριότητα, επιμελής καθαριότητα και υγιεινή για την αποφυγή μετάδοση μικροβίων, διακοπή καπνίσματος, επαρκής ύπνος και καλή ψυχολογία!