Ώρα για έξυπνη ενυδάτωση!

308x230-hydrate.jpg

Tα υγρά είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας και ανεξάρτητα αν καταναλώνονται με την μορφή νερού ή με την μορφή χυμών ή ροφημάτων, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων της ζωής μας. Σίγουρα μπορούν να ικανοποιήσουν τις άμεσες ανάγκες μας, όπως είναι η δίψα, αλλά μπορούν επίσης να μας δροσίσουν και να μας αναζωογονήσουν στη ζέστη του καλοκαιριού ή να μας τονώσουν μετά από έντονη σωματική καταπόνηση. Οι χυμοί και τα smoothies είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία που ενδυναμώνουν τον οργανισμό και μας παρέχουν τις απαραίτητες πρώτες ύλες για να θεραπεύουμε το σώμα και το πνεύμα μας όταν νοσούν.

Η σπουδαιότητα του νερού 

Αν αναλογιστούμε ότι το σώμα μας αποτελείται κατά 75% από νερό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι για να διατηρούμε τον οργανισμό μας σε καλή κατάσταση πρέπει να πίνουμε τακτικά νερό. Οι ενήλικες χάνουν περίπου 2-3.5 λίτρα νερού καθημερινά, και περισσότερο αν ασκούνται. Αυτά τα υγρά πρέπει να αντικαθίστανται. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να επιβιώσουμε περισσότερο καιρό χωρίς τροφή,παρά χωρίς νερό. Η σωστή αναλογία νερού είναι απαραίτητη για την λειτουργία κάθε κυττάρου του σώματος!

Η επαρκής ποσότητα νερού με την μία ή την άλλη μορφή είναι επίσης απαραίτητη, προκειμένου να αποβάλλει τα άχρηστα συστατικά και τις τοξίνες από τον οργανισμό. Σε περίπτωση πυρετού, αναγωγής ή άλλων γαστρεντερικών δυσχερειών είναι αναγκαίο να πίνουμε πολλά υγρά για να αποφύγουμε την αφυδάτωση. Μετά από μια βραδιά πχ.γλεντιού, η άφθονη κατανάλωση νερού ή χυμού φρούτων θα καθαρίσει τα νεφρά και θα μειώσει την πιθανότητα πονοκεφάλου εξαιτίας της αιθυλικής αλκοόλης!

Εναλλακτικοί τρόποι ενυδάτωσης

Είναι πολλοί εκείνοι που συνηθίζουν να πίνουν την απαραίτητη ποσότητα νερού έτσι ώστε να κρατούν τον οργανισμό σε άριστη κατάσταση. Αν όμως το σκέτο νερό δεν είναι αρκετά εκλυστικό, υπάρχουν πολλοί άλλοι ευχάριστοι τρόποι για να προσφέρουμε στο σώμα μας επαρκή υδάτωση.

Παρακάτω παρατίθενται δύο πολύ καλές προτάσεις:

308x230-juices.jpg

1. Φρέσκοι χυμοί

Οι χυμοί από φρέσκα φρούτα και λαχανικά θεωρούνται οι πλουσιότερες διαθέσιμες πηγές βιταμινών, μετάλλων και ενζύμων. Με την μορφή υγρού, τα συστατικά αυτά περνούν γρήγορα στο αίμα επειδή δεν απαιτείται πολύς χρόνος για την διάσπασή τους στην πεπτική οδό. Όσοι πίνουν τακτικά φρέσκους χυμούς εκφράζουν πώς από την στιγμή που υιοθέτησαν αυτή την τακτική αισθάνονται καλύτερα, το δέρμα τους είναι πιο καθαρό και η αντοχή τους στις ασθένειες αυξήθηκε.

Ορισμένοι χυμοί φρούτων και λαχανικών, επιλεγμένοι για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, μπορούν να αντιμετωπίσουν ελαφριά προβλήματα υγείας όπως πχ. κάποια δερματικά θέματα, την νωθρότητα του πεπτικού σωλήνα, τον βήχα, το συνάχι. Πιείτε φρεσκοστυμμένους χυμούς όποτε αυτό είναι δυνατό! Το μόνο που χρειάζεται για να φτιάξετε μόνοι σας χυμούς είναι φρέσκα υλικά και ένας καλός αποχυμωτής!

2. Tα ροφήματα με γάλα ή γιαούρτι (smoothies)

Tα νοστιμότατα, κρεμώδη μείγματα με φρούτα, χυμούς και γάλα ή γιαούρτι είναι γνωστά και με τον όρο smoothies. Εκτός από την θαυμάσια γεύση τους, είναι χορταστικά και θρεπτικά. Στην πραγματικότητα μπορούν να αποτελέσουν ένα ιδανικό, γρήγορο πρωινό λόγω της εύκολης και γρήγορης ετοιμασίας τους. Ωστόσο, επειδή αυτά τα ροφήματα είναι κρύα, δεν αποτελούν την πιο ιδανική λύση για τον χειμώνα ή για όσους υποφέρουν από κακή κυκλοφορία ή αργό μεταβολισμό, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις τα ζεστά ροφήματα με μπαχαρικά είναι προτιμότερα.

‘Ολα τα ροφήματα μπορούν να παρασκευαστούν είτε με ζωικό είτε με φυτικής προέλευσης γάλα πχ. γάλα αμυγδάλου ή ρυζιού, ειδικά σε περίπτωση ατόμων που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή παρουσιάζουν δυσανεξία στην λακτόζη.

Τα φυτικής προέλευσης γάλατα ενδείκνυνται επίσης και σε άτομα που υποφέρουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού, καταρροή, εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα και προβλήματα με το έντερο.

Αν παρακολουθείτε το βάρος σας ή ανησυχείτε για τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, την υπέρταση και τις καρδιοπάθειες, προτιμήστε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Το λίπος είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των βιταμινών Α και D καθώς και του ασβεστίου (λιποδιαλυτά στοιχεία) και είναι σημαντικό να μην αποκλειστεί από την διατροφή.

308x230-smothies.jpg

Βασικά συστατικά των πόσιμων μειγμάτων

Τροφές όπως τα μήλα, τα αχλάδια, τα λεμόνια, τα καρότα αλλά και το παντζάρι, το λάχανο, το σπανάκι, η βρώμη, το γιαούρτι και τα αμύγδαλα είναι η βάση για την πλειονότητα των συνταγών για ένα πλήρες smoothie.

Eίναι πολύ διαδεδομένα, αποτελούν κομμάτι της καθημερινής διατροφής και πιθανότατα υπάρχουν ήδη στην κουζίνα σας. Αν συνδυαστούν με καρυκεύματα, αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, η γεύση τους γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα! Έτσι, ενώ απολαμβάνετε ένα νοστιμότατο ρόφημα, επωφελείστε και από τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Oι υδατάνθρακες, η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα μας, βρίσκονται στις αμυλώδεις τροφές όπως η βρώμη, το σιτάρι, το κριθάρι αλλά και στα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι διαλυτές ίνες των φρούτων και των λαχανικών, επιβραδύνουν την πέψη στο στομάχι και τον εντερικό σωλήνα, παρέχοντας μια σταθερή ροή ενέργειας κατά τη διάρκεια της χώνεψης και της απορρόφησης των θρεπτικών ουσιών. Επίσης, σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που συμβάλλει στην μείωση των αρτηριακών και καρδιακών παθήσεων.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα ειναι απαραίτητα για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και η λήψη τους είναι δυνατή μόνο από τις τροφές. Η πολυπλοκότητα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ βιταμινών και μετάλλων, καθώς και των άλλων συστατικών που εμπεριέχονται στις τροφές, επιτυγχάνεται στη φύση μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, δεν είναι δυνατό να επιτύχουμε τα ίδια αποτελέσματα με την κατανάλωση τεχνητών φυσικών συμπληρωμάτων που παρέχουν μία μόνο ουσία. Τα φρούτα και τα λαχανικά παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή προλαμβάνουν την οξείδωση του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες κι έτσι συμβάλλουν στην αποφυγή νοσημάτων όπως ο καρκίνος, εκφυλιστικών ασθενειών και νόσους του ανοσοποιητικού. Εχει αποδειχθεί,πως οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C & E, το σελήνιο και πολλά καροτένια και φλαβονοειδή έχουν πιο αποτελεσματική δράση όταν προέρχονται από τροφές παρά από χάπια.

Τα βότανα και τα μπαχαρικά (πχ.κανέλλα, τζίντζερ) επίσης που μπορούν να συμπεριληφθούθν στην παρασκευή ενός σπιτικού μιλκ-σέικ, επιλέγονται για την πολλαπλή τους χρησιμότητα και την ικανότητά τους να αυξάνουν και να βελτιώνουν την γεύση των συστατικών που συνοδεύουν στο εκάστοτε μείγμα. Πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά, όπως πτητικά έλαια, τανίνες, γλυκοζίδια και φλαβονοειδή, διαθέτουν πλήθοπς θεραπευτικών ιδιοτήτων που έχουν χρησιμοποιηθεί από γιατρούς και θεραπευτές ανά τους αιώνες.

Ιδέες συνταγών

1. Smoothie με αμύγδαλα, μπανάνα και πορτοκάλι

Η τακτική κατανάλωση μπανάνας και αμυγδάλων βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου λόγω των φυτικών ινών που προσφέρουν στο σώμα, τα πορτοκάλια προσφέρουν αντιοξειδωτική και καθαρτική δράση όντας πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ το γιαούρτι βοηθά στην  αποκατάσταση της φυσικής χλωρίδας του εντέρου.

308x230-almond_smoothie.jpg

Υλικά:

2 ώριμες μπανάνες, κομμένες

50γρ.τριμένα αμύγδαλα

150ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

150gr γιαούρτι

1 κουτ.σούπας μέλι

Τριμμένο μοσχοκάρυδο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Μπορείτε να προσθέσετε παγάκια για πιο δροσερό αποτέλεσμα. Το σερβίρετε γαρνίροντας με μοσχοκάρυδο.

2. Γάλα αμυγδάλου με λεκιθίνη, μέλι και κανέλλα

Το αμύγδαλο είναι πλούσιο σε φωσφορικό κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, απαραίτητα συσταtικά για την καλή υγεία του νευρικού συστήματος. Βοηθά στην αύξηση της συγκέντρωσης, στη βελτίωση της μνήμης και ενισχύει την αντοχή στο στρες. Η λεκιθίνη δρα ως γαλακτωματοποιητής και παρέχει χολίνη, η οποία είναι επίσης ευεργετική για την μνήμη.Το γάλα αμυγδάλου είναι επίσης ιδανικό υποκατάσταtο του ζωικού γάλακτος σε χορτοφαγικές δίαιτες ή για ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη.

Υλικά:

100γρ. ξεφλουδισμένα, ανάλατα αμύγδαλα

600ml νερό

2 κουτ.γλυκού κόκκοι λεκιθίνης

Μέλι (προαιρετικά)

Κανέλλα τριμμένη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Βάλτε τα αμύγδαλα και το νερό στο μπλέντερ και πολτοποιήστε τα. Προσθέστε λεκιθίνη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.

Αν θέλετε προσθέστε και λίγο μέλι για να βελτιώσετε την γεύση.

Το σερβίρετε σε ψηλό ποτήρι και πασπαλίζετε με κανέλλα.