Τα θρεπτικά στοιχεία του δίκοκκου (Αλεύρι Ζέας)

 

bowl_with_logo_be_healthy_308x230.jpg

Τα θρεπτικά συστατικά του αλευριού ζέας δεν διαφέρουν από τα άλλα είδη αλεύρων σίτου, εκτός του ότι περιέχουν μικρότερες ποσότητες γλουτένης, μεγαλύτερες ποσότητες λυσίνης (βασικού αμινοξέος, συστατικού πρωτεϊνών) και μεγαλύτερες ποσότητες του ιχνοστοιχείου μαγνήσιο. Τόσο το μαγνήσιο όσο και το αμινοξύ λυσίνη μπορεί να ληφθούν άνετα από το νερό, το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Όσον αφορά την γλουτένη ναι μεν η ζέα περιέχει μικρότερες ποσότητες γλουτένης αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με αλλεργία στην γλουτένη επηρεάζονται ακόμα και με πολύ μικρές ποσότητες γλουτένης.

Επίσης η ζέα περιέχει φυτικές ίνες όπως και άλλα είδη αλεύρων που οπωσδήποτε διευκολύνουν την λειτουργία του παχέος εντέρου, καθώς και φυτικές ίνες που συνιστώνται και για τους διαβητικούς.

Το αλεύρι ζέας περιέχει βιταμίνη Α, θειαμίνη και βιταμίνες της ομάδας Β, ριμποφλαβίνη(Β2), νιασίνη(Β3), παντοθενικό οξύ(Β5), βιταμίνη(Β6), φολικό οξύ, βιταμίνη Ε, και βιταμίνη Κ. Αυτές τις βιταμίνες μπορούμε επίσης να τις πάρουμε από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, κ.λπ.

Τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στην ζέα εκτός του μαγνησίου είναι ο σίδηρος, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο, ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο που επίσης παίρνουμε από μια απλή υγιεινή διατροφή, νερό, γαλακτοκομικά, κρέας, αυγά, κ.λπ.

Το δημητριακό ζέα έχει τις ίδιες θερμίδες με τις υπόλοιπες ποικιλίες σιταριού, παρά τις όποιες διαφορές σε θρεπτικά συστατικά. Από το αλεύρι ζέας βέβαια δεν παρασκευάζεται μόνο ψωμί, αλλά και κουλούρια, παξιμάδια, μακαρόνια και άλλα.

Το σιτάρι ζέας που εγκαταλείφθηκε από εμάς σταδιακά από την δεκαετία του '20 επανέρχεται σήμερα ως εισαγόμενο στάρι ζέας κυρίως από την Γερμανία. Τα πέντε τελευταία χρόνια άρχισε να ανθίζει η καλλιέργεια σπόρων ζέας στην Πελοπόννησο, την Θεσσαλία και την Β. Ελλάδα.

Το στάρι ζέας πέρα από όσα αναφέρθηκαν έχει πολύ καλή γεύση και είναι εύπεπτο. Ο καταναλωτής αναζητά ποιοτικά προϊόντα και το αλεύρι ζέας παράγει ένα εξαιρετικά εύγευστο και εύπεπτο προϊόν, γι' αυτό και κερδίζει συνεχώς χώρο στην ελληνική αγορά.

Γρήγορες και εύκολες συνταγές

bread_308x230.jpg

Α. Ψωμί ζέας (χωρίς ζύμωμα)

Υλικά:

  • 500gr αλεύρι ζέας
  • 2κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 γιαούρτι κατσικίσιο (πήλινο κατά προτίμηση,200-220γρ)
  • 1 κ.γλ. σόδα και λίγο αλάτι αλυκής.

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνω νερό περίπου 200-250 ml και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρις ότου φτιαχτεί ομοιόμορφο μείγμα (ούτε αραιό, ούτε σφιχτό).
  2. Σε λαδωμένη αλουμινένια φόρμα μιας χρήσης ρίχνω το κουρκούτι
  3. Ψήνουμε στους 170-180 για 1 ώρα και το ψωμί μας είναι έτοιμο!!!

 

Β. Μπισκότα cookies, με αλεύρι ζέας, σοκολάτα και στέβια (χωρίς ζάχαρη)

Μερίδες: 30
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά,
Χρόνος Ψησίματος: 15 λεπτά

biscuits_308x230.jpg

Υλικά:

  • 200γρ. αλεύρι ζέας ή κριθαριού ή σιταριού ολικής αλέσεως 
  • 70γρ. νιφάδες βρώμης (αν θέλουμε την αλέθουμε λίγο σε μπλέντερ)
  • 1 κ. γλ. σόδα (αν χρησιμοποιήσουμε φαρίνα ολικής άλεσης αφαιρούμε τη σόδα)
  • 220γρ. βούτυρο
  • Καστανή ζάχαρη ή στέβια που αντιστοιχεί σε 220γρ. κρυσταλλικής ζάχαρης (συνήθως το μισό της αρχικής ποσότητα ζάχαρης δηλαδή μισό φλιτζάνι του τσαγιού στέβια)
  • 1 πρέζα φυσικό θαλασσινό αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 1 ολόκληρο αυγό και 1 κρόκο
  • 100γρ. καρύδια τριμμένα
  • 100γρ. σοκολάτα χωρίς ζάχαρη τριμμένη

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 C στον αέρα. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε λαμαρίνα.
  2. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και τη σόδα.
  3. Βάζουμε το μισό βούτυρο σε αντικολλητικό τηγανάκι και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά. έως ότου να ροδίσει. Αδειάζουμε το καυτό βούτυρο σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει καλά.
  4. Ρίχνουμε την στέβια, το αλάτι και τη βανίλια και τα χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά το μίγμα.
  5. Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο, ελαφρώς χτυπημένα, ανακατεύοντας συνεχώς με το μίξερ ή με σύρμα μέχρι το μείγμα να γυαλίσει και να γίνει κρεμώδες.
  6. Καλό θα ήταν να αφήσουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 3’-4’ λεπτά.
  7. Μετά την ξεκούραση, ξαναχτυπάμε το μίγμα να γίνει περισσότερο αφράτο.
  8. Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ρίχνουμε λίγο-λίγο όλο το αλεύρι και την βρώμη και ανακατεύουμε για 1 λεπτό
  9. Τέλος προσθέτουμε την τριμμένη σοκολάτα και τα τριμμένα καρύδια.
  10. Με ένα κουτάλι αφήνουμε μεγάλες κουταλιές του μείγματος στην λαδόκολλα, αφήνοντας κενό ανάμεσα γιατί απλώνουν στο ψήσιμο.
  11. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν στις άκρες, αλλά στο κέντρο να είναι μαλακά.
  12. Αφού ψηθούν, τα μεταφέρουμε με προσοχή σε σχάρα να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν.

Credits & Tips: Η συνταγή είναι παραλλαγή από μια ιδέα για cookies της Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προσαρμοσμένη με υλικά με υψηλή θρεπτική αξία και κυρίως χωρίς την προσθήκη ζάχαρης.
Ένα με δυο τεμάχια από τα συγκεκριμένα μπισκότα μπορείτε να τα συνδυάσετε με ένα φρούτο ή ένα φρέσκο χυμό για ένα απολαυστικό κολατσιό ή να προσθέσετε μια μερίδα γαλακτοκομικών π.χ. γιαούρτι ή κεφίρ ή αριάνι και θα έχετε ένα εξαιρετικό πρωινό.