Ποιές τροφές μας προκαλούν πονοκέφαλο και ποιές τον ανακουφίζουν;

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να εκδηλώνουν πονοκεφάλους ενώ άλλοι πάλι όχι. Πρόκειται για θέμα κληρονομικότητας και στρες. Οι τροφές ωστόσο που καταναλώνει ο καθένας επηρεάζουν τη γενετική αυτή προδιάθεση, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πονοκεφάλου.

Επίσης ο πονοκέφαλος ενδέχεται να μην εκδηλωθεί άμεσα, παρά την επόμενη μέρα, γεγονός που καθιστά τον εντοπισμό της τροφής που τον προκάλεσε ακόμα πιο δύσκολο. Αρκετές κοινές τροφές περιέχουν χημικές ουσίες, ιδίως τυραμίνες και νιτρικά άλατα, οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στον εγκέφαλο των ατόμων ιδίως με γενετική προδιάθεση. Τα συστατικά των τροφών λέγονται αμίνες και είναι πιθανό να δημιουργούν τεράστια αναστάτωση στον εγκέφαλο. Τέτοιες τροφές είναι τα οινοπνευματώδη ποτά, ιδίως το κόκκινο κρασί, ορισμένα τυριά (ροκφόρ, τσένταρ, danish blue, Gruyere, παρμεζάνα, φέτα, γκοργκοντζόλα), τα αλλαντικά (μπέϊκον, σαλάμια, λουκάνικα), η καπνιστή ρέγγα, το τουρσί καθώς και τα προϊόντα που έχουν μαγιά.

Επίσης τα τυποποιημένα τρόφιμα που περιέχουν το λεγόμενο συντηρητικό γλουταμινικό μονονάτριο ως ενισχυτικό γεύσης, ενδέχεται να δημιουργήσουν συμπτώματα όπως κοιλιακές κράμπες, μούδιασμα στο πρόσωπο και βιοχημικές αντιδράσεις που οδηγούν σε ημικρανία.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και συγκεκριμένες τροφές που δρουν αναλγητικά. Η πιπερόριζα (τζίντζερ) για παράδειγμα, το γνωστό αρωματικό φυτό, ενδέχεται να είναι τόσο αποτελεσματικό ως προς την πρόληψη και καταπολέμηση των ημικρανιών όσο και τα πανίσχυρα φαρμακευτικά σκευάσματα με τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η κατανάλωση ψαριού βοηθά εξίσου στην πρόληψη πονοκεφάλων. Πειράματα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, έδειξαν ότι η λήψη του ιχθυελαίου σε κάψουλες για διάστημα έξι εβδομάδων, εμπόδισε την εκδήλωση ημικρανιών στο 60% των συμμετεχόντων με σοβαρό πρόβλημα ημικρανίας. Επίσης, μειώνεται και η οξύτητα των πονοκεφάλων σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση ψαριών, ιδίως λιπαρών, όπως ο σολωμός, ο τόνος, ο κολιός και η σαρδέλα, ενδέχεται μακροπρόθεσμα να επιδράσει στη χημεία του εγκεφάλου συμβάλλοντας σταδιακά στον περιορισμό των ημικρανικών κρίσεων.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΥΧΝΑ: Σοκολάτα, κόκκινο κρασί, καφεΐνη, γλουταμινικό μονονάτριο, ασπαρτάμη, αλλαντικά, ροκφόρ, αλκοόλ, παγωτό.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΥΝ : Ψάρι, ιχθυέλαιο, πιπερόριζα (τζίντζερ).