Τροφές για την καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης, της βρογχίτιδας και της αλλεργικής ρινίτιδας!

Ο Dr.Ziment,καθηγητής του UCLA και εξειδικευμένος ιατρός σε αυτές τις παθήσεις, διαπίστωσε ότι οι τροφές που χρησιμοποιούνταν για αιώνες στην καταπολέμηση ασθενειών του αναπνευστικού, παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τα φάρμακα που χορηγούνται σήμερα. Διαθέτουν δηλαδή κοινή δράση: αραιώνουν τις εκκρίσεις των πνευμόνων και βοηθούν στην ομαλή αποβολή τους με τον βήχα ώστε να μην δημιουργείται απόφραξη των αναπνευστικών οδών.

Στον κατάλογο των τροφών αυτών που καταπολεμούν τις παθήσεις του αναπνευστικού δεσπόζει η καυτερή πιπεριά καθώς και άλλες πικάντικες τροφές. Ακόμη κι ο Ιπποκράτης συνταγογραφούσε ξίδι και πιπέρι για την ανακούφιση από λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Πιο συγκεκριμένα, η καψαϊκίνη (η ουσία του κόκκινου πιπεριού), εμφανίζει ομοιότητες ως προς την χημική σύσταση με φαρμακευτικά διαλύματα που χορηγούνται σε μορφή σιροπιού για τον βήχα και το κρυολόγημα.

Η αλιίνη, ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική του γεύση, μετατρέπεται στον οργανισμό σε θεραπευτική ουσία όμοια με ένα κλασσικό φάρμακο που ρυθμίζει τη ροή των βλεννών και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Ευρώπη.

Μάλιστα, για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, συνίσταται να προσθέτουμε στη σούπα μας άφθονο σκόρδο, κρεμμύδια, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά όπως κάρι και τσίλι ως ιδανικό φάρμακο για τον ιό της γρίπης. Είναι προτιμότερο να καταναλώνει κανείς το ζωμό αργά κι όχι βιαστικά, διότι επενεργεί θεραπευτικά για περίπου μισή ώρα, γι'αυτό η εισχώρηση των δραστικών παραγόντων πρέπει να είναι σταθερή.

«Πικάντικες» συμβουλές για τα προβλήματα του αναπνευστικού (ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, αποσυμφόρυση αναπνευστικού):

  • Ρίξτε 10 έως 20 σταγόνες tabasco σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το ή κάντε γαργαρισμούς
  • Μασήστε λίγο καυτερή πιπεριά
  • Προσθέστε ολόκληρες, ξεφλουδισμένες σκελίδες σκόρδου στη σούπα σας
  • Καταναλώστε ένα πικάντικο μεξικάνικο γεύμα!