Σουσάμι - μια πραγματική Υπερτροφή!

Μία πραγματική Υπερτροφή, το σησάμι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία θεωρείται θαυματουργή καθώς προστατεύει από αρτηριο-σκλήρυνση, συντελεί στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου, είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στη πρόληψη του καταρράκτη, μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη, επιβραδύνει την ασθένεια Alzheimer, την ασθένεια του Parkinson, βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις και γενικά αυξάνει τη μακροζωία. Επιπλέον, οι λιγνάνες του σησαμιού, που περιέρχονται στα προϊόντα του, ενισχύουν τη δράση της βιταμίνης Ε.

Το σησάμι και το ταχίνι (δηλαδή, ο αλεσμένος σησαμοπολτός) περιλαμβάνουν πρωτεΐνη σε ποσοστό 20% περίπου. Η πρωτεΐνη του ταχινιού είναι πλούσια σε αμινοξέα, σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες άλλων τροφών. Μάλιστα ορισμένα από τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, όπως η λευκίνη, απαντώνται σε μεγάλες ποσότητες. Όταν μάλιστα το ταχίνι συνδυαστεί με όσπρια (όπως στο γνωστό μεσανατολικό πουρέ ρεβιθιών «χούμους»), αποτελεί μια τροφή μοναδικής θρεπτικότητας, καθώς αυξάνεται η διαιτητική αξία της συνολικής πρωτείνης του. Επιπλέον, η πρωτείνη του ταχινιού και του χαλβά διασπάται και απορροφάται από το έντερο σε βαθμό πολύ ικανοποιητικό – με άλλα λόγια, είναι εύπεπτη.

Ο φλοιός του σησαμιού περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β1, Β2 και νιασίνης οι οποίες είναι ευεργετικές για το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα και τον μεταβολισμό, ενώ παράλληλα βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την κόπωση και την αναιμία. Ο φλοιός του σησαμιού είναι πλούσιος σε διαιτητικές ίνες οι οποίες είναι αναγκαίες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Το σησάμι, το ταχίνι και ο χαλβάς λοιπόν αποτελούν παραδοσιακές τροφές που χαρίζουν μοναδική ενέργεια και ευεξία. Τα παραδοσιακά αυτά προϊόντα, αυθεντικά συστατικά της μεσογειακής δίαιτας, δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά και μπορούν να ενταχθούν στο καθημερινό διαιτολόγιο μικρών και μεγάλων. Το σησάμι, ως άρτυμα σε κουλούρια, ψωμιά και κέικ, το ταχίνι μέσα σε πίτες, σούπες, ντιπ ή σος και, τέλος, ο χαλβάς ως επιδόρπιο αλλά και ως ενδιάμεσο σνακ στη διάρκεια μιας απαιτητικής ημέρας.