Οι πολύ ευεργετικές ιδιότητες του γιαουρτιού

Μία από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος, το γιαούρτι, είναι χωρίς καμμία αμφιβολία μια τροφή μεγάλης βιολογικής αξίας που δρα στον ανθρώπινο οργανισμό τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά, προάγοντας την υγεία.

Μάλιστα, λαοί όπως οι Αιγύπτιοι και οι αρχαίοι Έλληνες, γνώριζαν καλά τα οφέλη του γιαουρτιού καθώς και τις θρεπτικές του ιδιότητες και επιδράσεις στον οργανισμό.

Το γιαούρτι είναι το γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από τη ζύμωση του γάλακτος με τη δράση συγκεκριμένων μικροοργανισμών, στη δράση των οποίων οφείλονται και όλες οι ευεργετικές του ιδιότητες. Το γιαούρτι είναι μια πολύ θρεπτική και εύπεπτη τροφή, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και φυσικά για όλες τις φάσεις της ανάπτυξης.

Ως τροφή το γιαούρτι βοηθάει στην υψηλή πρόσληψη ασβεστίου και κατ’επέκταση στην καλή υγεία των οστών. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Περιέχει επίσης ζωντανούς μικροοργανισμούς (οι οποίοι προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος), τα λεγόμενα ‘’προβιοτικά’’, οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Το γιαούρτι έχει αντισηπτικές ιδιότητες λόγω μιας ουσίας του περιέχει, του γαλακτικού οξέος, που εμποδίζει τη ζύμωση και την απορρόφηση των τοξινών.

Συνήθως, το γιαούρτι αποτελεί τροφή εύπεπτη ακόμα και για ανθρώπους που δεν μπορούν να πίνουν γάλα μιας που κατά τη μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι, η λακτόζη, που πολλοί παρουσιάζουν δυσανεξία, μειώνεται κατά 20-30%.

Το γιαούρτι αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες τροφίμων στον κόσμο – μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο και πλήρες ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα ,παρέα με δημητριακά ολικής άλεσης ή μούσλι, ξηρούς καρπούς και μια μερίδα φρούτου.

Θωρακίστε και εσείς τον οργανισμό σας, εντάσσοντας το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή – μία νέα συνήθεια που θα λατρέψετε!