Ελαιόλαδο - ένας πολύτιμος σύμμαχος της υγείας σας!

Το «υγρό χρυσάφι», όπως το χαρακτήρισε ο Όμηρος, είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της ελληνικής γης και αναπόσπαστο στοιχείο της διατροφής στη χώρα μας που χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση. Γνωρίζετε πραγματικά πόσο ωφέλιμο και ευεργετικό είναι το ελαιόλαδο μας;

be-healthy-news-elaiolado-enas-polutimos-summaxos-ths-ugeias-sas-1.jpgΤο ελαιόλαδο δεν έχει προστατευτική επίδραση μόνο κατά του καρκίνου, ειδικά του εντέρου, του ορθού και του μαστού, αλλά επίσης μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα από τις καρδιακές παθήσεις, λόγω των υψηλών επιπέδων του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυφαινολικες ενώσεις.

Από μια άποψη, το ελαιόλαδο είναι σημαντικό, όχι μόνο επειδή έχει τόσες ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και επειδή διευκολύνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λαχανικών και οσπρίων υπό μορφή ακατέργαστων σαλατών και μαγειρεμένων τροφίμων.

Το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ (C18 : 1) είναι το κύριό του συστατικό και οι σημαντικότερες φαινολικές ενώσεις που προσδιορίζονται και που ποσολογούνται στο ελαιόλαδο ανήκουν στις απλές φαινόλες και τις λιγνάνες. Και οι δυο κατηγορίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η μεγάλη κατανάλωση έξτρα- παρθένου ελαιόλαδου, που είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αυτά τα φαινολικά αντιοξειδωτικα, προσφέρει ιδιαίτερη προστασία ενάντια στον καρκίνο (μαστού, δέρματος), τις στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις, και τη γήρανση με την παρεμπόδιση του οξειδωτικού στρες

Ανεκτίμητη η αξία του για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό μας όπου όταν καταναλώνεται με μέτρο, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο ιδιαίτερα για την καρδιά, τα αγγεία και για την καταπολέμηση του καρκίνου και της γήρανσης.

Προτιμήστε λοιπόν το ελαιόλαδο, εντάσσοντάς το στην καθημερινή σας διατροφή, και απολαύστε και εσείς αυτόν τον θησαυρό που απλόχερα μας δίνει ο τόπος μας!